Barkbröd

Publicerat på bloggen Heliga hembygd 2012


När vi var på Urnatur förra helgen så lagade vi barkbröd. Det smakade förvånansvärt lite bark och var väldigt gott, speciellt eftersom vi först hade kämpat med att gnida trä mot trä för att få glöd som till slut blev till en eld.

 
vi gör upp eld foto mia lindgren heliga hembygd.jpg
glod foto mia lindgren heliga hembygd.jpg

Bark som mat har i Sverige både varit stapelvara och nödmat. I Sápmi har det hittats matbarktäkter som är 3000 år gamla. Där har innerbarken från tall främst använts som kosttillskott för kolhydrater, c-vitamin och mineraler och skördats under våren då saven gör att det lätt släpper. För att kunna lagra länge torkades och rostades innerbarken innan den maldes.

I mittersta och södra Sverige var den främsta barkanvändningen istället billigt substitut till säd när skörden slagit fel. 1867-69 var exempel på missväxtår då bark användes flitigt för att dryga ut den knappa säden. Togs barken på hösten hade näringsvärdena sjunkit och giftiga ämnen ökat vilket inte gjorde den särskilt lämplig som mat. Bark innehåller inte något gluten så utan annan säd är det svårt att hålla ihop brödet.

För att göra barkbröd enligt Urnatur behövs:
1 dl barkmjöl
3 dl vetemjöl
50 g smält smör
½ tsk salt
vatten

Blanda ihop till en deg, dela i 8 delar och kavla till tunna bröd som man steker i panna utan smör tills det fått färg. 

barkmjöl foto mia lindgren heliga hembygd.jpg
mia smalter smor foto mia lindgren heliga hembygd.jpg
mia bakar barkbrod foto elina holmgren heliga hembygd.jpg
mia gräddar bakbröd foto mia lindgren heliga hembygd.jpg
barkbrod med ost foto mia lindgren heliga hembygd.jpg

Källa:
Forskning & Framsteg, Bark – nyttigt och gott! 5/2007 http://www.fof.se/tidning/2007/5/bark-nyttigt-och-gott